De prijs van zonnepanelen

Voor je zonnepanelen laat plaatsen wil je natuurlijk weten wat voor kosten plaatje hieraan vast hangt. Bijvoorbeeld: hoeveel bedraagt da aankoopprijs van de panelen, wat is de kostprijs van de installatie, hoeveel zullen de panelen mij opbrengen en wanneer is alles terugverdiend?

Op de bovenstaande vragen zal dit artikel je een antwoord proberen te geven.

De Kostprijs berekenen

Om een overzicht te krijgen op de zonnepanelen prijs gaan we ervan uit om het gemiddelde van de soorten kosten te nemen. Enkel op die manier kunnen we een globaal beeld van de situatie vormen.
Een gemiddeld gezin verbruikt ongeveer een 4.000 kWh. Om dit op te vangen heb je iets van een 20 zonnepanelen op. De zonnepanelen zullen ongeveer een 3.900 kHw opbrengen.
Hieruit kunnen we afleiden dat een gezin 20 zonnepanelen nodig heeft om zijn gebruik op te vangen door middel van zonne energie.
De kostprijs van 20 zonnepanelen bedraagt om en bij de 10.000 euro, de administratieve kosten, de plaatsing, de zonnepanelen installateurs, de afwerking, de opstart en de keuring zijn in de prijs inbegrepen.

De opbrengst berekenen

Nu we de kostprijs weten kunnen we de opbrengsten berekenen. Zonnepanelen zullen gratis stroom produceren waardoor de kosten van elektriciteit fors zullen zakken. Hoeveel deze zullen zakken hangt natuurlijk af van gezin tot gezin. Het hangt ervan af hoe veel zon de zonnepanelen kunnen opvangen en hoe het energieverbuik van het gezin is opgesteld. Maar over het algemeen kunnen we stellen dat zonnepanelen een 900 euro per jaar kunnen besparen.
Met de stijging van de energieprijzen in het vooruit zicht kan de besparing in de loop der jaren nog oplopen.

Groenestroomcertificaten

Wanneer je elektriciteit vergaard door middel van je zonnepanelen krijg je van de Vlaamse overheid financiële steun in de vorm van groenestroomcertificaten. Groenestroomcertificaten houdt in dat je Per 1.000 kWh opgewekte energie een vergoeding van 230 euro. Een gezin heeft dus naast een besparing van 900 Euro ook nog een vergoeding gekregen van 920 Euro.

Bijkomende kosten aan zonnepanelen

Komen er dan geen kosten meer kijken bij zonnepanelen? Jawel, zonnepanelen moeten regelmatig onderhouden worden. Een check-up om de twee jaar wordt aangeraden. Bovendien zal de omvormer om de 10 tot 15 jaar vervangen moeten worden. De kostprijs van een omvormer ligt om en bij de 1000-1500 Euro.
Er word wel voorspeld dat de onderhoudskosten zullen dalen na een aantal jaren. Zonnepanelen worden namelijk steeds meer en meer geplaatst en worden ook steeds onderhoudsvriendelijker waardoor je de onderhoudsdiensten na verloop zelf kan kunnen uitvoeren.

 

Dit bericht is geplaatst in Persberichten met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.