Iedere vrouw krijgt er op een gegeven moment mee te maken, met de overgang. Gemiddeld krijgen vrouwen rond hun 51e te maken met de overgang. Dit is echter slechts een richtlijn, het kan ook zo zijn dat vrouwen vroeger in de overgang komen of juist later.
Wat is de overgang?
Het begint allemaal bij jonge meisjes. Jonge meisjes worden op een gegeven moment op een bepaalde leeftijd voor het eerst ongesteld. Vanaf dat moment zijn zij vruchtbaar. Er wordt dan ook wel gesproken van de overgang van een meisje naar een vrouw. Rond 50 of 51 jaar bereikt de vrouw de menopauze. De menopauze is de laatste keer dat een vrouw ongesteld is. Na de menopauze bevind een vrouw zich officieel in de overgang.
Klachten
De overgang kan verschillende klachten met zich mee brengen voor vrouwen. Het kan gaan om zowel lichamelijke als geestelijke klachten. Lichamelijke klachten kunnen zijn dat de vrouw last krijgt van menstruatiekrampen, een opgezet gevoel heeft, hoofdpijn, last krijgt van opvliegers, misselijk is en ga zo maar door. Echter kunnen er ook diverse geestelijke klachten ontstaan. Sommige vrouwen komen eerder in de overgang dan dat ze hadden verwacht waardoor het als een grote klap kan aankomen. Daarnaast vinden sommige vrouwen het een vervelend idee dat ze niet meer vruchtbaar zijn. Ze kunnen onzeker worden, depressief, worden sneller nerveus en zijn veel onrustig.
Uit onderzoek is gebleken dat ruim 80% van de vrouwen last heeft van overgangsklachten. Er zijn ook vrouwen die nergens last hebben en die de overgang als het ware ‘fluitend’ door komen. De ernst van de klachten verschillen per vrouw. Tips tegen de overgangsklachten zijn veel bewegen, stress proberen te vermijden, luchtige kleding aan te trekken en zoveel mogelijk te ontspannen.