In de fitnesswereld hanteren trainers drie lichaamstypes. Aan de hand daarvan bepalen ze een trainings- en voedingsschema.
Dat wil trouwens helemaal niet zeggen dat je genetische aanleg helemaal bepaalt wat je wel of niet moet doen. Sommige mensen zijn misschien lichamelijk niet geboren hardlopers, maar halen er wel veel voldoening uit. Om de training te vinden die het beste bij je past, kijk je naar lichaamstype, het doel dat je voor ogen hebt, én wat je leuk vindt. De workout die werkt is uiteindelijk de workout die je volhoudt.
Type Kate: Lang, slank, weinig lichaamsvet, weinig spiermassa. Je moet moeite doen om een gram aan te komen en je zult makkelijk afvallen. Denk aan Gwyneth Paltrow, Gisele Bündchen, Natalie Portman en Kate Moss.
Nog een reep ? Jij wel ! De jaloerse blikken als je je vol overgave op dat tweede stuk chocolade stort, zijn vervelend. En dat terwijl jij misschien juist wel wat meer vormen zou willen. Rondere billen en heupen zorgen dat de taille wat zichbaarder wordt en je er minder rechttoe rechtaan uitziet.
Fast & Furious: Supersnelle workout: tien minuten touwtjesspringen en bij elke misser een push up of shame !
Perfecte sport: Krachttraining. Eigenlijk ben je met je lichte frame gebouwd voor lange afstanden hardlopen, maar aangezien je snel afvalt (zowel spier- als vetmassa) is dit niet de meest ideale sport. Krachttraining is de manier om meer vorm te geven aan je lijf.
Wissel af: Mix krachttraining met yoga. Dat houdt je soepel en door je bouw zul je waarschijnlijk goed zijn in complexe poses. Probeer daarom Ashtanga Yoga: met de moeilijke houdingen train je spierkracht, de snelheid waarmee de houdingen elkaar opvolgen test je uithoudingsvermogen en de mentale focus komt goed van pas in de krachtruimte. Probeer ook power yoga, de westerse versie van Ashtanga.
Plan van aanpak: Het krachthonk in. Maar wel met een trainer, want met je lichte bouw zul je moeite moeten doen om spieren te ontwikkelen. Een goeie coach die je motiveert het beste uit jezelf te halen is ideaal.
Skip de marathon: Met een lijf dat gebouwd is voor duursport vind je hardlopen waarschijnlijk heerlijk, maar trainen voor een marathon is geen goed idee. Beperk je tot kortere afstanden als je de rondingen waar je hard voor hebt getraind wilt houden. Tien km is je max.
Bollere billen: Voor het kweken van kadetten doe je er goed aan je trainer over de deadlift te vragen, waarbij je een gewicht tot je heupen optrekt. Zorg dat je de oefening tien tot twaalf keer herhaalt. Dat is precies het juiste aantal om spiergroei te stimuleren en intensief aan je bubble butt te werken. En je middel ? Daar hoeft niets af, maar met pull ups maak je je rug breder en creëer je een taille.
Voeding: Eet het liefst eiwitrijke en koolhydraatrijke producten. Je bent geneigd snel in vet- en spiermassa af te vallen. Daarom is het belangrijk producten te eten die jouw spiermassa overeind houden. Neem bijvoorbeeld een Herbalife Formule 1 Voedingsshake of soortgelijke eiwitpreparaten.