Dakkapel en bouwvergunning, hoe zit dat?

Een dakkapel, wie wil er geen op het dak om van die donkere (zolder)kamer een aangename leefruimte te maken? Precies, dat zijn er heel weinig. Maar veel mensen schrikken af van de procedure voor een bouwvergunning. Dat hoeft helemaal niet. Zo’n vergunning is zo aangevraagd. Maar of u de vergunning ook direct krijgt toegewezen is de vraag. Vaak zijn voor een bouwvergunningaanvragen meerdere pogingen nodig. Met wat pech bent u zo een jaar verder. Voorkom dat u de aanvraag meerdere keren moet indienen, lees hieronder waar een dakkapel vergunning op afgewezen wordt en hoe u dat kunt voorkomen.

Onvolledigheid over het te gebruiken materiaal

Er zijn vele soorten materialen waarmee een dakkapel gemaakt kan worden. Denk daarbij aan kunststof, hout en aluminium. Alleen 1 van de drie opgeven is niet voldoende. Er zijn vele soorten hout en plastic en sommige dakkapellen hebben zowel aluminium als kunststof als basis. In het geval van Prefab dakkapellen kunt u op voorhand exact weten welk materiaal de dakkapel heeft. Bij maatwerk kunt u het dakkapellenbedrijf materiaalbeperkingen opleggen, maar doe dat in goed overleg.

Liever een volledige bouwtekening dan een mooie bouwtekening

Voor een succesvolle aanvraag is een bouwtekening noodzakelijk. Nou kan iedereen wel een beetje tekenen, maar dit is anders. De tekening moet aan zeer veel eisen voldoen. Denk daarbij aan maten l/b/h, relevante en duidende tekeningen, kleurgebruik, materiaalgebruik etc. Zo’n tekening vraagt om een vakman. Wendt u dus voor zo’n tekening tot een professional. Liever niet het dakkapellen bedrijf zelf, want die heeft andere belangen dan een architectenbureau… Een uitgebreide tekening is dus nodig, niet één die u zelf hebt gemaakt op de achterkant van een enveloppe.

Hoe gaat het eruit zien

De belangrijkste reden waarom de overheid en gemeentes u verplichten om een bouwvergunning aan te vragen is de invloed die ze wil uitoefenen op het straatbeeld. Dit voorkomt namelijk situaties als in België waar ieder huis vol aanbouwpuisten zit en een straat, wijk of zelfs stad tot een visuele chaos vervalt met alle gevolgen van dien. Precies daarom moet u een situatietekening indienen. Om te kijken of de dakkapel wel staat waar u deze wilt hebben. Denk bij deze tekening aan de plek van de dakkapel en omgeving daarvan, huidige en nieuwe toestand vanaf de voorkant, hoogte buitenkant van de dakkapel, breedte buitenkant van de dakkapel, etc.

Mierenneuzen

Na de voorgaande punten bent u vast al moe van de volledigheid die u moet betrachten. Ik heb slecht nieuws. De details moeten nog komen… Vergis u niet, hier sneuvelen de meeste aanvragen. Omdat u bij dit gedeelte heel erg in detail moet treden, doe ik dat ook. Daarom een opsomming van de details die u moet vermelden:

  • details (schaal 1:5 of 1:10) van gezichtsbepalende bouwdelen;
  • detail onderzijde kozijn met de aansluiting op het onderliggende schuine dakvlak;
  • detail ter plaatse van de dakrand (boeibord);
  • detail waaruit de opbouw van de zijwangen duidelijk wordt;
  • afmetingen van de constructieve onderdelen;
  • bouwtechnische informatie, zoals de toe te passen materialen, materiaaldikten, isolatiewaarden, voorzieningen m.b.t. vochtwering, geluidsisolatiewaarden, weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag (WBDBO), brandwerendheid m.b.t. bezwijken, etc.

Gelukkig hebben we de foto’s nog

Heeft u uw Canon al klaar? U moet de hort op voor verhelderende kiekjes. Bij uw aanvraag moet u namelijk ook veel kleurenfoto’s doen voor het beste resultaat. Zo eist de gemeente kleurenfoto’s van de bestaande situatie, omliggende bebouwing en uitzicht. Ook dient u foto’s te maken van het object zoals deze eruitziet voor plaatsing van de dakkapel. Om het inlevingsvermogen van de bepalende ambtenaar niet teveel uit te putten moet u ook foto’s van reeds geplaatste dakkapellen in de omgeving, foto’s van soortgelijke dakkapellen op het blok, foto’s van reeds uitgevoerde identieke dakkapellen op gelijke woningen meesturen als u die kunt maken.

U ziet dat een bouwvergunning voor een dakkapel aanvragen geen appeltje eitje is. De belangrijkste tip is om volledig te zijn. Vaak zegt men dat overdaad schaadt, maar bij informatie aanlevering voor een bouwvergunning is dat alles behalve waar…

Dit bericht is geplaatst in Persberichten met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.