De cloud, een moderne uiting van ultieme globalisatie of gewoon een keten van servers? Er wordt heel wat geschreven en gesproken over de cloud en er worden veel producten en diensten verkocht.
Het fenomeen is nu misschien nog onduidelijk. Maar geloof me: binnen een paar jaar leg je cloud kosten gewoon naast kosten voor elektriciteit, gas en water. De cloud spreekt tot onze verbeelding en het gaat aan een razendsnel tempo deel uitmaken van ons leven. Maar wat is nu precies de cloud?
Wat is de cloud?
Je kan de cloud beschouwen als een verzameling met elkaar verbonden IT diensten en infrastructuur die toegankelijk zijn via een network.
Vanuit het standpunt van de gebruiker kan je een cloud dienst omschrijven als alles wat data opslaat en synchroniseert en die data toegankelijk maakt op verschillende toestellen.
Bekend producten die de cloud gebruiken zijn Google Drive, iPlayer, Apples iCloud, Amazons Cloud Drive, Cloud Player Kindle Cloud Reader, Spotify en Sony’s PlayStation. Ook zijn er verschillende online en backup diensten als SugarSync, SkyDrive en Dropbox.
Hoewel we het meest geïnteresseerd zijn in wat het kan doen voor ons allemaal, bieden zelfs deze merken cloud diensten aan bedrijven om hun eigen IT voorzieningen te kunnen verminderen. Want wie heeft er nog een kantoor nodig als alles wordt opgeslagen in de cloud.
Waar is de cloud?
De cloud is echt en is geen wolk. De cloud leeft vooral in rijkere, koelere delen van de wereld, ver weg van overstromingen en vliegroutes.
De grootste opslagruimtes voor data bevinden zich in de VS en Europa. Maar ook in Azië en Australië zien we een groei.
De grootste technologiebedrijven lijken de markt te domineren. Maar de meesten doen geheimzinnig over het aantal en de locatie van hun voorzieningen en dit omdat ze geen competitieve voordelen willen vrijgeven.
Zo wordt 90% van de data van Google opgeslagen in de VS en Europa. Maar Google heeft ook datacenters in Rusland, Zuid-Amerika, Singapore, Hong Kong en Taiwan.
Hoe werkt de cloud?
Neem Dropbox als voorbeeld. De software is geïnstalleerd op 250 miljoen toestellen en 50 miljoen gebruikers bewaren op enkele dagen 1 biljoen bestanden op hun cloud servers.
Elk bestand of folder die je linkt aan je Dropbox wordt automatisch opgeslagen op een Dropbox server.
Je hebt toegang tot je account van op elk toestel met internettoegang en van overal kan je de laatste versie van een bepaald bestand bekijken of aanpassen.
Dropbox neemt snapshots van elke verandering in een bestand over de laatste 30 dagen. Zo kan Dropbox oude files terugzetten.
Dropbox integreert probleemloos met al je toestellen en is redelijk onzichtbaar. Dat is de reden waarom we de cloud zo fijn vinden en waarom vele andere bedrijven gelijkaardige diensten aanbieden.
Wat is cloud computing?
Ar De cloud gaat verder dan gewoon bestanden opslaan. Cloud computing biedt zowel hosting als toepassingen die gebruikers van gelijk waar kunnen gebruiken.