Bouw onder druk door dalende koopkracht

Er wordt verwacht dat volgend jaar een economische groei komt van 0,2 procent, na een krimp van 0,6 procent dit jaar. In de meeste sectoren blijft het in 2013 kwakkelen. In de groothandel, de industrie en de transportsector gaat het volgend jaar weer beter. Maar de horeca en bouw blijven volgend jaar onder druk staan door de dalende koopkracht.

Klus en timmerbedrijven

Doordat de consument minder te besteden heeft zal vooral de lokale bedrijven dit gaan vernemen in hun offerteaanvragen. Bijvoorbeeld een timmerbedrijf of klusjesman zal de rekening moeten betalen van deze zware tijden. Dit zal uiteindelijk gaan resulteren in (nog meer) faillissementen.

Orders Duitse bouw flink omhoog

De orderontvangst in de Duitse bouwsector is in oktober op jaarbasis met 30,5 procent toegenomen. Dat maakte het Duitse federale bureau voor de statistiek vrijdag bekend.

De opdrachten voor gebouwen namen met 17 procent toe en bij grondwerken lag de orderontvangst 47,7 procent hoger dan een jaar eerder. Die sterke ordertoename is onder meer te verklaren door de relatief lage orderontvangst in oktober 2011, aldus het statistiekbureau.

In de eerste 10 maanden van dit jaar steeg de orderontvangst in de Duitse bouw met 6,3 procent. De totale omzet klom met 2 procent naar 75,7 miljard euro. Het aantal werknemers in de sector nam in die periode met 1,4 procent toe tot 757.000. Hopelijk kan Nederland binnenkort ook komen met dergelijke positieve berichten in de bouwsector!

Dit bericht is geplaatst in Persberichten met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.