Autorijles voor 16-jarigen in Nederland

Sinds enige tijd is het in Nederland mogelijk om al vanaf 16 jaar rijles te nemen. Dit initiatief wordt 2toDrive genoemd en bestaat uit een samenwerkingsverband tussen TeamAlert, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, het RDW, het CBR en de SWOV.
Het 2toDrive project is op 1 november 2011 van start gegaan. Lees hier over het waarom, wat en hoe van dit project.

Waarom vanaf 16 jaar al rijles?

Is 16 jaar niet erg jong voor rijles? Onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft uitgewezen dat bij 20% van de ernstige verkeersongelukken jonge bestuurders betrokken zijn, terwijl deze groep maar een klein onderdeel uitmaakt van het totaal aantal bestuurders. Volgens SWOV kan het project 2toDrive ervoor zorgen dat er per jaar zestien verkeersdoden minder vallen. 2toDrive zorgt ervoor dat jonge bestuurders, voordat ze alleen de weg op gaan, meer rijervaring hebben opgedaan. Dergelijke projecten hebben in Duitsland, Canada en Australië al tot positieve resultaten geleid met minder ongelukken en verkeersboetes onder jonge bestuurders.

Deelnemen aan het 2toDrive project

Het 2toDrive project stelt jongeren van 16 jaar in staat om hun theorie-examen te doen. Wanneer een jongere slaagt voor dit examen, blijft het 1,5 jaar geldig. Ook mogen jongeren van 16,5 jaar rijlessen gaan nemen en vanaf 17 jaar mogen ze rijexamen doen. Wanneer een 17-jarige zijn rijbewijs haalt, mag hij of zij alleen autorijden met een begeleider ernaast. De begeleider moet in het bezit zijn van een officiële begeleiderspas die via de website van 2toDrive aan te vragen is. Eenmaal 18 jaar, dan mag de bestuurder alleen op pad met de auto.

Bij welke autorijschool kan ik terecht?

Jongeren van 16,5 jaar kunnen bij alle erkende rijscholen terecht om via dit initiatief rijlessen te nemen. Kies altijd voor een gerenommeerde autorijschool in de buurt waar u veel goede verhalen over hebt gehoord van vrienden en familie. U kunt ook via de website van het CBR op zoek gaan naar autorijscholen in uw regio die staan ingeschreven bij het CBR en de Kamer van Koophandel. U vindt hier tevens ook extra informatie over de rijlessen en de contactgegevens. Ook kunt u hier de slagingspercentages van de autorijscholen opvragen.

2toDrive boekt mooie resultaten in Nederland

Nu het project 2toDrive alweer een tijdje loopt in Nederland is het tijd om de balans op te maken. Het CBR meldt dat in 2012 30.000 kandidaten van 17 jaar rijexamen hebben gedaan en dat 56% het rijbewijs in één keer heeft gehaald. Dat is een hoger slagingspercentage dan bij rijexamenkandidaten van 18 jaar en ouder! Ondertussen rijden er in Nederland al meer dan 24.000 jongeren rond die via het 2toDrive initiatief hun rijbewijs hebben gehaald.

Dit bericht is geplaatst in Persberichten met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.