Auto particulier verkopen en de BTW

Hoe zit het met de BTW als je als particulier een auto wilt verkopen? Wel, het antwoord op die vraag is vrij eenvoudig: je hoeft met geen BTW rekening te houden. Als beide partijen particulier zijn, dan wordt er ook geen factuur opgemaakt. Een factuur kan men maar opmaken als men over een ondernemingsnummer of BTW-nummer beschikt.

 

Als particulieren onder elkaar een auto verkopen, dan wordt er wel een verkoopsovereenkomst gesloten. Je moet je als verkoper er wel van vergewissen dat de persoon aan wie je de auto verkoopt effectief een particulier is.

Een factuur laten schrijven voor de boekhouding

Stel dat die persoon na het kopen van de auto toch een zelfstandige activiteit (in hoofd- of bijberoep) uitoefent, dan mag die de auto aankoop niet in zijn boekhouding brengen. Als hij toch de auto wilt inbrengen in zijn boekhouding, dan moet die persoon jou een factuur schrijven.

Laat je je auto over aan de garage, dan zal de overnameprijs van je auto doorgaans van het bedrag van je nieuwe wagen worden afgetrokken. Op die manier hoeft u zich ook niets van regelingen omtrent BTW aan te trekken. Verkoopt u de auto aan een handelaar, dan zal die er voor zorgen dat er een correct document wordt opgemaakt. Voor alle duidelijkheid, u als particulier moet de auto verkoop niet in je belastingaangifte verwerken.

Eenvoudig je 2de hands wagen verkopen

Om beslommeringen omtrent verkoopovereenkomsten, facturen en dergelijke meer te vermijden, kan u kiezen voor de meest eenvoudige manier van uw auto te verkopen. Geef de gegevens van uw voertuig door aan de occasion verkopen site “ikwilvanmijnautoaf.be” en men zal gratis en vrijblijvend voor jou op zoek gaan naar een geïnteresseerde auto opkoper. Men beschikt er over een databank van duizenden handelaars die maar al te graag jouw auto willen kopen om deze te verhandelen. Toegegeven, u zal misschien iets minder krijgen voor uw auto dan wanneer u de hele verkoop zelf zou regelen. Maar daar tegenover staat dat u verlost bent van een pak beslommeringen, testritten, verkoopgesprekken, afbiedingen en de keuring voor de auto verkoop. Doorgaans ontvang je binnen de 24 uren een bod voor je auto. Op dat moment beslis je zelf of je op dat bod wilt ingaan of niet. Het is echter wel goed om te beseffen dat er over je voertuig onderhandeld werd door professionele mensen die de waarde van voertuigen beter dan wie ook kunnen inschatten.

Dit bericht is geplaatst in Persberichten met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.