Architectonisch beton gebruiken in en rondom je woning.

Architectonisch beton kent vele toepassingen. Het biedt eindeloze mogelijkheden aan om expressie aan je woning toe te voegen. Daarnaast kan het ook nog eens gecombineerd worden met andere stijlen en materialen. Architectonisch beton is dan ook uitermate geschikt als sierbeton om decoratieve elementen aan een bouwwerk aan te brengen.

Veelzijdigheid van architectonisch beton

Zoals eerder aangehaald wordt architectonisch beton gekarakteriseerd door zijn veelzijdig karakter. Dat veelzijdige karakter uit zich in de kleuren, de vorm en het uiterlijk van het beton.

Architectonisch beton is verkrijgbaar in verschillende kleuren. De kleur van het beton wordt bepaald door de mengeling van cement, zand en grof toeslagmateriaal. Om een nieuwe kleur te bekomen wordt de samenstelling van het mengsel en de granulaten aangepast. Je kan er ook voor kiezen om het mengsel in te kleuren door gebruik te maken van UV-bestendige pigmenten.
De meest voorkomende kleuren zijn wit, grijs, antraciet en zandkleur. Maar mits de mogelijkheid bestaat om kleurstoffen aan het beton toe te voegen zijn de mogelijkheden onuitputtelijk.

De tweede uitingsvorm van het veelzijdige karakter van het architectonisch beton ligt hem in de verschillende verrassende oppervlaktetexturen. Architectonisch beton kan geëtst, gepolijst, uitgewassen of glad voorkomen. Daarnaast kunnen er ook verschillende elementen zoals metselwerkstrippen of natuursteen in het beton verwerkt worden.

1 Geëtst beton:
De cementhuid van het architectonisch beton wordt verwijderd door het onder te dompelen in een zuurbad. Het uizicht van het beton wordt hier medebepaald door de keuze van cement, zand en granulaten. Zo zal licht ruwe beton een andere oppervlakte vertonen na het zuurbad dan grof beton.

2 Uitgewassen beton:
Uitgewassen beton wordt gekenmerkt door een uitgesproken korrelstructuur. De korrelstructuur ontstaat nadat de cementhuid overvloedig wordt gespoeld met water waardoor de  natuursteenkorrels zichtbaar worden.

3 Gepolijst beton:
Om gepolijst beton te bekomen dient er eerst een zeer fijne laag van het beton geslepen te worden. Nadien worden de eventuele luchtbelletjes gevuld en wordt de volledige beton oppervlakte gepolijst.  Het polijsten gebeurt in een aantal fasen. Het aantal fasen hangt af van de gewenste afwerkingsgraad. Architectonisch beton na meerdere polijstfasen wordt hoogglans beton genoemd.

4 Beton met gevelsteen:
Zoals eerder aangehaald kan je elementen, zoals gevelstenen, in het architectonisch beton verwerken. Hierdoor krijgen de betonelementen het uiterlijk van metselwerk. De afwerking en het voegen kan door de aannemer zelf bepaald worden.

5. Glad beton:
Glad beton is wellicht de meest voorkomende variant van architectonisch beton. Hierbij krijgt het zichtvlak geen verdere behandeling, enkel het reliëf wordt aangepast. Verschillende soorten oppervlaktereliëfs  is mogelijk door gebruik te maken van flexibele structuurmatten in de bekisting. Het is dankzij dit principe  dat ook complexere gevels mogelijk worden.

Architectonisch beton als sierbeton

Vanwege het veelzijdige karakter van architectonisch beton wordt doet het dikwijls dienst als sierbeton. Het wordt vaak gebruikt voor gevelelementen zoals, raamomlijstingen, deuromlijstingen, gevelpanelen, inkomzuilen, sierelementen op balustrades en ga zomaar door.

Kortom: architectonisch beton biedt verschillende mogelijkheden aan in en rondom je woning. Of het nu voor een constructief doeleinde wordt gebruikt of eerder dient als een decoratief element, met architectonisch beton kan je het allemaal bereiken.

Dit bericht is geplaatst in Persberichten met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.