Airconditioning zorgt niet alleen voor verkoeling

Een veel voorkomend misverstand is dat airconditioning alleen voor verkoeling zorgt. Echter doet airconditioning veel en veel meer. Zo kan het naast het verkoelen van de lucht ook de lucht verwarmen waardoor het niet koeler, maar juist warmer wordt in huis. Daarnaast kan airconditioning er ook voor zorgen dat de lucht wordt ververst in huis. In dit artikel vertellen we u meer over de werking van airconditioning en de mogelijke toepassingen ervan.
Hoe wordt de airco toegepast?
De meest bekende toepassing van de airconditioner is natuurlijk het koelen van de lucht. De eerste echt praktische toepassing die we wellicht allemaal kennen is die in de auto. Het was, en nu nog steeds, een ware luxe om airco in onze auto te hebben. Het is zeker een uitkomst wanneer u stilstaat voor het stoplicht of in de file. U kunt dan nog steeds dragelijk in uw auto blijven zitten. Natuurlijk zijn er in huis en op kantoor ook airco’s te vinden, maar naast het koelen kan de airconditioner, afhankelijk van het model, ook verwarmen, ventileren en vocht verwijderen.
Koelen
Het koelen van de lucht is een van de meest bekende toepassingen van de airconditioner. Er kan op de warmere dagen een zeer aangename leefomgeving worden gerealiseerd. Over het algemeen kiest men in huis voor een temperatuur van rond de 20 graden Celsius. Afhankelijk van hoe warm het buiten is kunt u het beste een paar graden verschil instellen. Een te groot verschil kan ervoor zorgen dat u verkouden wordt of een te grote klap krijgt van de warmte als u naar buiten gaat.
Verwarmen
Als de airco voorzien is van een warmtepomp dan kan de airco ook worden gebruikt om de lucht te verwarmen. Zo kunt u niet alleen zorgen voor het verkoelen van de lucht wanneer het buiten erg warm is, zo kunt u de lucht ook verwarmen wanneer het buiten erg koud is. U kunt dus altijd het gewenste leefklimaat realiseren.
Vocht verwijderen
De luchtvochtigheid dient tussen de 40 en 60 procent te liggen. Door overtollig vocht uit de lucht te verwijderen maakt u het leefklimaat een stuk prettiger. Daarnaast tast vocht uw apparatuur aan en is het ook om die reden aan te raden de luchtvochtigheid in de gaten te houden. De meeste airco’s beschikken over deze optie.
Ventileren
Wanneer u de lucht niet koelt met de airco kan de airco alsnog in worden gezet voor het verversen van de lucht. Dit wordt ook wel ventileren genoemd en in het geval van het gebruik van de airco, mechanische ventilatie. De airco zorgt ervoor dat de binnenlucht af wordt gevoerd naar buiten om vervolgens verse lucht van buiten weer naar binnen te vervoeren. Zo ontstaat er circulatie en wordt de lucht in huis constant ververst. Dit bevorderd het leefklimaat en voelen we ons een stuk beter in huis.
Levensduur
De meeste aircondtioners kunnen een jaar of tien mee. Hoe lang een airco precies mee gaat is afhankelijk van de mate waarin deze wordt gebruikt, maar ook hoe deze wordt onderhouden. Het onderhoud is een belangrijk onderdeel van de levensduur. Wordt de airco nauwelijks onderhouden? Dan zal de airco het sneller begeven dan wanneer deze met regelmaat wordt schoongemaakt en gecontroleerd door een erkende installateur. Voor een maximale levensduur zorgt u voor een optimaal onderhoud en kunt u zo jarenlang genieten van verse, koele en/ of warme lucht in huis.

Dit bericht is geplaatst in Persberichten met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.