Het laatste stukje darm voor de sluitspier is de endeldarm die vol bloedvaten zit die bedekt zijn met een laagje slijmvlies. Deze anale kussentjes kunnen zwellen en zo aambeien vormen. Als ze buiten de anus komen, spreekt men van uitwendige aambeien.
De aandoening veroorzaakt meestal geen pijn. Maar wanneer de aambei niet meer wordt doorbloed, dan kan een stolling ontstaan die wel voor hevige pijn zorgt. Ook het bloeden van de aambeien behoort tot de klachten. Dit is niet erg, maar wel vervelend. Jeuk of een branderig gevoel komt door aanraking van ontlasting of darmslijm met de aambeien. Wanneer bij de ontlasting ook de aambeien mee naar buiten worden geduwd, geeft dit een hinderlijk, drukkend gevoel.
Aambeien blijkt erfelijk te zijn en komt frequent voor tijdens de zwangerschap. Wie weinig vezelrijke voeding eet, krijgt vaak een harde en droge ontlasting. De stoelgang verloopt moeilijker en het harde persen worden de anale kussentjes overbelast. Wie daarnaast nog veel stilzit, weinig heeft of met overgewicht kampt is extra gevoelig.
Zelfzorg
Enkel uitgezakte aambeien kunnen behandeld worden zoals een zalf met een plaatselijk verdovende zalf f zetpil op basis van corticoïden, lidocaïne of zink
Een warm bad nemen, brengt verlichting. De anus kan gedept worden met een koud en nat washandje.
Beter is, eenmaal de aambeien genezen zijn, dat er vooral preventief gewerkt wordt.
Neem daarom altijd de tijd om naar het toilet te gaan en stel dit bezoek niet onnodig uit. Daardoor verhardt de ontlasting.
Door het eten van voldoende plantenvezels wordt de ontlasting zachter. Dit zit niet enkel in groente en fruit maar ook in zemelen en bruin brood. Nuttig elke dag minstens anderhalve liter water. Neem voldoende lichaamsbeweging en ga niet in overgewicht!
Naar de dokter
Aarzel niet om een dokter te raadplegen wanneer de klachten steeds terugkeren, de pijn blijft ondanks zelfzorg je pijn of problemen met de ontlasting blijft houden, of bij enige twijfel. Vooral anale bloedingen kunnen een andere oorsprong hebben zoals een anale fistel, darmkanker, kloven… Deze diagnose vraagt een andere behandeling.
Behandeling
Een inspuiting onder het slijmvlies kan de pijn en aambeien wegnemen. Soms kan men het weefsel laten stollen via verhitting. Een veel toegepaste medische ingreep is het afbinden van de aambeien met rubberbandjes. Zo sterft de aambei langzaam af tot er enkel een klein litteken overblijft.
Operatief verwijderen hoogst uitzonderlijk